Εμείς τι φοβόμαστε;

“Ο λαός σώπαινε, και κανείς δεν μιλούσε, γιατί ήταν φοβισμένος και έβλεπε πως οι συνωμότες ήταν πολλοί” Θουκυδίδου Ἱστορίαι (8.65.1-8.68.4) 

 

Η ελληνική κυβέρνηση, στην Σύνοδο Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια στα Τίρανα, συμμετείχε ως χαλί της Ευρωπαϊκής ατζέντας προκειμένου οι χώρες αυτές να αποκτήσουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο μέχρι το 2030. Σε μια δίνη παγκόσμιων αλλαγών και πρόκλησης πολέμων για την ενέργεια, την επέκταση και το χρήμα, όλες αυτές οι μικρές χώρες έθεσαν τα εθνικά τους ζητήματα και έλαβαν τις ανάλογες στάσεις με βάση αυτά. Η Σερβία μάλιστα προκειμένου να πιέσει την ίδια ημέρα, έχοντας εκπροσώπηση στην εν λόγω Σύνοδο – “διαδικασία Βερολίνου”, συμμετείχε και στο Πεκίνο στην κινεζική πρωτοβουλία “Belt and Road” πραγματοποιώντας οικονομική – στρατιωτική μεγα-συμφωνία ύψους 4.000.000.000 ευρώ με την Κίνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο, έθεσε το ζήτημα της ορκωμοσίας του Μπελέρη στον οικοδεσπότη Ράμα. Για τη συστηματική αλλοίωση των αποτελεσμάτων της απογραφής, που έχει καταγγείλει η ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ ούτε λόγος να γίνεται (ούτε πολύ περισσότερο ο έμπρακτος σεβασμός των διεθνών συνθηκών που έχουν υπογράψει τα Τίρανα και αφορούν τον γηγενή Ελληνικό Ηπειρωτικό πληθυσμό). Δεκάδες καταγγελίες έχουν προκύψει ειδικά σε μικτούς Δήμους για διεκπεραίωση απογραφής του χειρίστου είδους. Η εθνική καταγωγή, η θρησκευτική πίστη και η γλώσσα είτε δεν καταγράφονται από τους απογραφείς, είτε το ίδιο το σύστημα δεν καταχωρεί τις απαντήσεις. Στη Χιμάρα απολύθηκαν, από τις αρχές, δυο απογραφείς που κατέγραφαν τις απαντήσεις για την εθνική – θρησκευτική ταυτότητα και πλέον ανοιχτά λένε, οι υπεύθυνοι απογραφείς, ότι “δεν θα απογράψουμε άλλον κανέναν”. Χιμαριώτες έχουν μεταβεί μια και δυο φορές και δεν τους απογράφουν. Είναι φανερό, ειδικά για τη Χιμάρα, ότι πρέπει να φαίνεται τυπικά ότι είναι μια αλβανική περιοχή όπου ζουν μερικοί Έλληνες, που δεν φτάνουν το 20% προκειμένου να αποκτήσουν μειονοτικά δικαιώματα (σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες στην ελληνική γλώσσα κλπ.) 

Αναρωτιόμαστε επίσης αν ο πρωθυπουργός αυτοπροσώπως ή διαμέσου εκπροσώπου του θα νομιμοποιήσει την πρόσκληση φιλίας του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα την 28η Οκτωβρίου στα εγκαίνια της πλατείας “Κωνσταντίνου Μητσοτάκη” στη Δερβιτσάνη Δρόπολης. Αφενός μέσα σε ένα δεδομένο κλίμα δίωξης των Μπελέρη – Κοκαβέση, κρατικής έμπνευσης αλλοίωσης των αποτελεσμάτων της απογραφής και αφετέρου σβησίματος της μνήμης του δολοφονημένου Κατσίφα πριν από 5 χρόνια την 28η Οκτωβρίου. Από ποια επίσημα χείλη ακούστηκε ότι η πλατεία έχει λάβει την ονομασία “Κωνσταντίνου Μητσοτάκη” εδώ και 30 χρόνια από τη δημογεροντία του χωριού, γεγονός το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως ενοχοποιητικό στοιχείο “προδοσίας της χώρας” για τον πρόεδρο και ένα μέλος της δημογεροντίας στη διαβόητη δίκη των 5 στελεχών της Ομόνοιας το 1994; 

 Οι προτεραιότητες της ελλαδικής εξωτερικής πολιτικής δεν είναι άλλες από της χρήσης της χώρας μας για τη μονομερή προσέγγιση στο ουκρανικό ζήτημα, την ανεμελιά απέναντι στο ζήτημα του Αρτσάχ, την απομάκρυνση από την Κύπρο καθώς και στο μεσανατολικό, τη στιγμή που ο κατοχικός στρατός βομβαρδίζει ανελέητα ακόμα και νοσοκομείο με εκατοντάδες νεκρούς και ακαταμέτρητους τραυματίες παραβιάζοντας όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Έτσι, τα επιχειρηματικά συμφέροντα καλά κρατούν και η Ένωση Ελληνικών Επιχειρήσεων Αλβανίας μέσα σε αυτό το κλίμα γιόρτασε τα 20 χρόνια κερδών της με την ουσιαστική παρουσία της ελλαδίτισσας πρέσβεως. 

Αυτές είναι οι προτεραιότητες του ελλαδικού κράτους: συμπαράσταση στους δυνατούς της “σωστής πλευράς”, κερδοσκοπία και θέσεις εξουσίας στα Βαλκάνια. Γίνεται όλο και πιο φανερό ότι η Χιμάρα, το πάλαι ποτέ Άπαρτο Κάστρο του Ελληνισμού, κοντεύει να πέσει οριστικά με την αποστασία των ελλαδικών ελίτ που υποκύπτει στις ορέξεις των επιγόνων του Ενβέρ Χότζα. Η Αλβανία μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οικοδεσπότης της διαδικασίας Βερολίνου για τη Δυτικά Βαλκάνια, διαμεσολαβήτρια χώρα στην κρίση του Κοσόβου, το τέλειο υποχείριο της πολιτικής ΗΠΑ-ΕΕ δεν έχει να φοβηθεί τίποτε. 

Εμείς τι φοβόμαστε; 

πρωτοβουλία ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ “Οι Απ’ Έδω” 19 Οκτωβρίου 2023

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΌΛΑ ΚΑΛΑ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ;