Αγαπητοί φίλοι,
μετά την ολοκλήρωση της απογραφής στην Αλβανία, σας προσκαλούμε στην 5η συνάντηση Ελλαδιτών και Βορειοηπειρωτών στο πλαίσιο της γνωριμίας μας, για την κριτική στα πεπραγμένα του τελευταίου καιρού και την πιθανότητα ανάληψης κάποιων δραστηριοτήτων. Ο απολογισμός αυτός έχει την επικαιρότητα των δυο βασικών ζητημάτων:
α) την πορεία της δίωξης Μπελέρη – Κοκαβέση με βάση τη σκευωρία που έστησε το αλβανικό κράτος στο πλαίσιο της ελλειμματικής φροντίδας εκ μέρους του μικροελλαδικού πολιτικού συστήματος,
β) τη συστηματική αλλοίωση των αποτελεσμάτων της απογραφής, τις συστηματικές παραβιάσεις όσον αφορά την απογραφή σε ερωτήματα που αφορούν την ελληνική εθνικότητα, την ορθόδοξη πίστη και την ελληνική γλώσσα, απογραφή, με την οποία το ελλαδικό ΥΠΕΞ δεν ασχολήθηκε.
Όλα αυτά στο φόντο της πρόσφατης εθνικής επετείου της 28ης Οκτώβρη, η οποία είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη Βόρειο Ήπειρο και την τρίτη απελευθέρωσή της, των εγκαινίων της επαν - ονομασίας της πλατείας Μητσοτάκη στη Δερβιτσάνη και των 5 χρόνων από τη δολοφονία του Κατσίφα, για την οποία μέχρι τώρα το επίσημο πόρισμα του Δικαστηρίου Αργυροκάστρου διατείνεται ότι πρόκειται για “αυτοκτονία”.
Όμως, η συνάντηση, επειδή δεν είναι ιδιοκτησία καμιάς πρωτοβουλίας που προσκαλεί, τα θέματα μπορούν να εμπλουτιστούν ελεύθερα και με άλλα, όπως το θέμα της εκπαίδευσης, το περιουσιακό – ιδιοκτησιακό (Χιμάρα και ενδοχώρα της μειονότητας), θέματα πολιτισμού, γενικές ενημερώσεις, κριτική, ιδέες δράσης και παρέμβασης, προτάσεις για συνεργασίες, κοινές επισκέψεις στη Βόρειο Ήπειρο, η στήριξη ενός τηλεοπτικού ή έντυπου μέσου για τα θέματα της Εθνικής Μειονότητας, το ζήτημα του αποκλεισμού των persona none grata, δράσεις έμπρακτης στήριξης των «απ’ έκει», καθώς και οτιδήποτε σχετικό που δεν αναφέρεται παραπάνω.
Σε αυτήν τη συνάντηση ζητάμε, εκτός από την παρουσία σας, την ενεργό συμμετοχή σας σε επίπεδο ομιλιών - παρεμβάσεων, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα μικρό πρόγραμμα για την καλύτερη λειτουργία της συνάντησης. Είναι σημαντικό για όλους – όλες, ειδικά αυτήν την περίοδο, που κυριαρχεί η απογοήτευση και η ηττοπάθεια, που υπάρχει η αποστράτευση από τα συλλογικά ζητήματα, η έλλειψη συμμετοχής σε κοινωνικές διεργασίες, η ύφεση δράσεων, να δώσουμε μια παραπάνω ώθηση και κυρίως στην ενεργοποίηση νέων ανθρώπων. Είναι σημαντικό, φίλοι από τα σωματεία Βορειοηπειρωτών να παροτρύνουν κι άλλους νέους ανθρώπους να συμμετέχουν, να βιώνουν δηλαδή τις δημοκρατικές συνθήκες και τον δημοκρατικό διάλογο στην πράξη. Αναλόγως με τη συμμετοχή, 5λεπτες παρεμβάσεις από όλους κι όλες μας, Ελλαδίτες και Βορειοηπειρώτες, ίσως είναι μια καλή αρχή. Φίλοι – φίλες που δεν θα μπορέσουν να έρθουν για λόγους ανωτέρας βίας μπορούν να στείλουν τη δική τους παρέμβαση – τοποθέτηση ή πρόταση δράσης στο e-mail: oiapedo2023@gmail.com ή στον χώρο μηνυμάτων που έλαβαν την πρόσκληση για να διαβαστούν.
Η συνάντηση όλων μας θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Ένωσης των Απανταχού Πολυτσανιτών, Πατησίων 20-22, 7ος όροφος (κοντά στην πλατεία Κάνιγγος) την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, στις 10.30 το πρωί.
ΥΓ: Σας ενημερώνουμε ότι στο μέλλον προγραμματίζουμε δυο δραστηριότητες, πέραν των επόμενων περιστασιακών συναντήσεων - διαβουλεύσεων. Η πρώτη είναι μια εκδήλωση προς τιμήν της Επιτροπής για τη Βόρειο Ήπειρο, τμήματος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα και την Απελευθέρωση των Λαών που έδρασε συστηματικά την περίοδο από το 1990 μέχρι και το 1997. Η δεύτερη είναι η διοργάνωση ενός φόρουμ, μιας συνάντησης διαλόγου που θα έχει ελεύθερη συμμετοχή παρέμβασης με θέμα «Βόρειος Ήπειρος: από τη σημερινή κρίση στην υπέρβαση και την προοπτική».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΌΛΑ ΚΑΛΑ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ;