Συνεχίζουμε...

 

Συνεχίζουμε...


Η καταδίκη των δυο Χιμαριωτών από το αλβανικό δικαστήριο ήταν αναμενόμενη για όσους από πριν τις 12 Μαΐου έπαιρναν πολύ σοβαρά τις παρεμβάσεις – επεμβάσεις του Αλβανού πρωθυπουργού στην προεκλογική περίοδο.

Ήταν αναμενόμενη για όσους λάμβαναν σοβαρά υπόψη όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια την αλλαγή του πολεοδομικού σχεδίου για τον αφελληνισμό της Χιμάρας, τις αυθαίρετες καταπατήσεις περιουσιών των Χιμαριωτών, το κενό καταγραφής τους στο Κτηματολόγιο, τη φωτογραφική κατεδάφιση κτιρίων, την νόμιμη υφαρπαγή τους από ολιγάρχες και εγκληματίες που νομιμοποιούσαν το μαύρο χρήμα στην παραλία της Χιμάρας με βάση τον νόμο για τους στρατηγικούς επενδυτές.

Ήταν αναμενόμενη η απόφαση για όσους πήραν στα σοβαρά τη δολοφονία του Χιμαριώτη Αριστοτέλη Γκούμα το 2010, όχι απλά σαν μια ενέργεια κάποιων τυχαίων Αλβανών εθνικιστών, που δεν άντεχαν να ακούνε ελληνικά “στο Himarë”, αλλά σαν επιστέγασμα μιας εθνικιστικής πολιτικής που αρνείται να αναγνωρίσει εθνικά δικαιώματα στο κατ’ εξοχήν λίκνο του Ελληνισμού στην Ήπειρο.

Ήταν αναμενόμενη αυτή η απόφαση για όσους έπαιρναν σοβαρά όλες τις επεμβάσεις του αλβανικού κράτους και παρακράτους, της ασφάλειας σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.

Ήταν αναμενόμενη αυτή η απόφαση για όσους πιστεύουν ότι η Χιμάρα αποτελεί κεντρικό ζήτημα της Αλβανίας και πρότυπο περιορισμού του Ελληνισμού αποκλειστικά στις αναγνωρισμένες μειονοτικές ζώνες των Δήμων Δρόπολης και Φοινίκης.

Ήταν αναμενόμενη αυτή η απόφαση για όσους διατείνονται -βάσει γεγονότων- ότι η πίεση προς τους Χιμαριώτες εξυπηρετεί ένα επιτυχημένο τρίπτυχο: α) τουριστική αξιοποίηση της περιοχής για τους Αλβανούς ολιγάρχες β) νομιμοποίηση του μαύρου χρήματος από εγκληματικές οργανώσεις γ) εκδίωξη των Ελλήνων από τη γενέθλια γη.

Ήταν επίσης αναμενόμενη αυτή η καταδικαστική απόφαση, με βάση τη ραγδαία υποχώρηση της ελλαδικής διπλωματίας (με το μαστίγιο) προς εξυπηρέτηση των πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών συμφερόντων των διεθνών οργανισμών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ (και με το καρότο) ανταποδίδοντας οφέλη για επιχειρήσεις και θέσεις κύρους. Η Αλβανία, όλα αυτά χρόνια μπορεί να μην τακτοποίησε καμιά από τις προϋποθέσεις ένταξής της στον δήθεν ελεύθερο κόσμο της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης αλλά ενισχύθηκε από τους διεθνείς οργανισμούς και τις ΗΠΑ προκειμένου να επιτελεί στρατηγικούς ρόλους προχωρώντας - αντίθετα με την Ελλάδα που τους επιτελεί υποχωρώντας. Ο διεθνής πόλεμος στην Ουκρανία, επιτάχυνε αυτό το “διμερές πρότυπο” ενώ η εναλλακτική της Τουρκίας γίνεται ένας επιπρόσθετος παράγοντας ενίσχυσης του Αλβανισμού κι αποδυνάμωσης του Ελληνισμού.


Υπάρχουν άραγε κι άλλα φύλλα συκής για τον γυμνό βασιλιά; Πιθανόν.


Εμείς, ως πρωτοβουλία ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ “οι Απ Έδω”, συνεχίζουμε σε μια προσπάθεια στοχασμού και σύνθεσης, διοργανώνοντας ημερίδα Διαβούλευσης, για το μέλλον του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, στις 14 Απριλίου, για να μιλήσουμε όσοι κι όσες δεν έχουμε φωνή για αυτά που συμβαίνουν.


Πρωτοβουλία ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ “οι Απ Έδω”

16 Μαρτίου 2024

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΌΛΑ ΚΑΛΑ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ;